Έχουν ήδη επενδύσει όλες τους τις αποταμιεύσεις για την «μεγάλη μέρα» αλλά και για το δεκαπενθήμερο ταξίδι του μέλιτος στο νησί του Μαυρίκιου. Ο Υe Min έχει ήδη πληρώσει για το ακριβοθώρητο δαχτυλίδι ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποταμιεύει όσα χρήματα μπορεί για την ημέρα του γάμου του.
«Πήγαμε μαζί να αγοράσουμε το δαχτυλίδι στις 26 Φεβρουαρίου», θυμάται η Cecilia. «Είναι ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι για το οποίο ο αρραβωνιαστικός μου πλήρωσε 3.500 δολάρια – αυτή είναι μια μέση τιμή για ένα δαχτυλίδι αρραβώνα στην Κίνα».
Αναλυτές και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του γάμου σχολιάζουν ότι ορισμένα χρόνια πριν, στην Κίνα, οι άνθρωποι έλεγαν ότι τα διαμάντια χρησιμοποιούνται ως εργαλεία· σήμερα η χώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για διαμάντια – ιδίως για δαχτυλίδια αρραβώνων.
Κι αυτά είναι μόνο η αρχή. Φωτογραφικό υλικό, διακόσμηση και ενδύματα, όλα μπαίνουν στον προϋπολογισμό τον οποίο καλούνται, ως επί το πλείστον, να τον πληρώσουν οι γονείς του γαμπρού. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, το γαμήλιο συμπόσιο αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη: προσκαλούνται 200 καλεσμένοι που θα κάτσουν σε 20 τραπέζια και εντέλει θα κοστίσουν γύρω στα 12.000 δολάρια.
O Lawrence Lo, ιδιοκτήτης εταιρείας οργάνωσης γάμων και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών λέει ότι δεν υπάρχει όριο για το γαμήλιο συμπόσιο. Ανάλογα με το πορτοφόλι του καθένα, γίνονται και οι επιλογές. «Στο καλύτερο πεντάστερο ξενοδοχείο, η τιμή εκκίνησης για ένα τραπέζι 10 ανθρώπων ανέρχεται στα 1.200 δολάρια», εξηγεί και συνεχίζει: «Σε μερικά μέρη της Κίνας, μπορείς να βρεις γάμους με 100 τραπέζια».
Ωστόσο, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι αφελές να σπαταλώνται τόσα πολλά χρήματα για μόνο στιγμή -ενώ μπορούν να χρησιμεύσουν στην αγορά ενός σπιτιού, ενός δανείου, μια ασφάλειας κτλ- υπάρχουν ορισμένοι πιο φθηνοί τρόποι για την οργάνωση και διεξαγωγή μιας γαμήλιας τελετής.
«Προσφέρετε στους καλεσμένους σας κινέζικο κρασί αντί για εισαγόμενο. Κρατήστε τα είδη πολυτελείας, όπως το χαβιάρι και το πτερύγιο του καρχαρία έξω από το μενού σας», προτείνει ο Lawrence Lo και συνεχίζει: «Έχω φίλους πουτ παντρεύτηκαν σε πάρκο και μετά προσκάλεσαν τον κόσμο σε κόκτεηλ πάρτι. Έτσι κατόρθωσαν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα…».