Το νυφικό
Ενα εκ των βασικών «κονδυλίων» είναι το ίδιο το νυφικό, η ενοικίαση του οποίου μέχρι πρόσφατα ξεπερνούσε πολλές φορές τα 1.000 ευρώ. Τώρα, όμως, αρκετοί οίκοι αλλάζουν τακτική. Στο πνεύμα αυτό, ο ιστότοπος www. nyfikomania. gr, θέλοντας να καθησυχάσει τη μελλόνυμφη εν καιρώ κρίσης υπόσχεται νυφικά «που κοστίζουν από 380 έως 1.480 ευρώ». Δεν είναι, όμως, μόνον οι διαδικτυακοί οίκοι που προσφέρουν οικονομικές λύσεις. «Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο παλιότερο μοντέλο με λιγότερο από 1.000 ευρώ και να νοικιάσετε ακόμα και με 300 ευρώ» απαντά σε ενδιαφερόμενη πελάτισσα υπάλληλος από γνωστό οίκο υψηλής ραπτικής, «δεχόμαστε και πιστωτικές». «Τα εισαγόμενα νυφικά είναι λίγο πιο ακριβά, κυμαίνονται από 1.200 έως 1.500». Οπως διακριτικά προσθέτει η ίδια, «θα μας βρείτε στο κατάστημά μας στο κέντρο, το παράρτημά μας στα βόρεια προάστια κλείνει».
«Η επισκεψιμότητα στον εκθεσιακό χώρο των νυφικών έχει πέσει κατά 40%» λέει στην «Κ» υπεύθυνη του Satiny atelier, «η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών -65%- αγοράζει από το stockhouse, όπου οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες». Στο stockhouse η μέση τιμή για αγορά ή ενοικίαση είναι τα 300 ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι τέτοια εποχή το κόστος κυμαινόταν στα 400 με 450 ευρώ. Η εξοικονόμηση σύμφωνα με την υπεύθυνη προκύπτει από το γεγονός ότι τα ρούχα είναι δικής τους ραφής. «Κάποια από τα νυφικά προέρχονται από ανακυκλούμενο ύφασμα», εξηγεί. «Ξηλώνω παλιότερα νυφικά, πηγαίνω το ύφασμα στο καθαριστήριο και κατόπιν το ράβω σε νέο πατρόν». Το ξέρουν οι πελάτισσες; «Φυσικά, δεν είναι μυστικό».
Οπως μυστικό δεν είναι ότι η κρίση έχει χτυπήσει και τις... μπομπονιέρες. Ολο και περισσότερες μελλόνυμφες κατασκευάζουν μόνες τις μπομπονιέρες - «για το καλό» όπως ισχυρίζονται- αλλά και όσες τις παραγγέλνουν είναι ιδιαίτερα «φειδωλές». Λιγοστεύουν τα τούλια, αλλά και τα ίδια τα κουφέτα για λόγους οικονομίας, ενώ από τον Σεπτέμβιο που ο ΦΠΑ στα ζαχαρώδη θα «σκαρφαλώσει» στο 23% προβλέπεται να φεύγουμε από την εκκλησία με δύο κουφέτα ανά χείρας - ένα του γαμπρού, ένα της νύφης.
Βέβαια, το ακριβότερο «κοστούμι» του γάμου παραμένει η δεξίωση, την οποία φαίνεται ότι οι μελλόνυμφοι προσπαθούν να διατηρήσουν με «νύχια και δόντια» και οι επιχειρηματίες του χώρου αντιστοίχως «αφουγκράζονται» αυτή τους την ανάγκη. Σε έρευνα αγοράς που έκανε η «Κ», διαπιστώθηκε μείωση των τιμών στα διάφορα κτήματα δεξιώσεων και έξτρα προσφορές, αν επιλέξουν μέρα εκτός Σαββάτου ή αν τελέσουν το μυστήριο από Οκτώβριο έως Απρίλιο κ. λπ. Σε άλλες περιπτώσεις, δώρο είναι ο dj, οι παρκαδόροι, η νυφική σουίτα ή η τούρτα, ενώ οι αρμόδιοι είναι ιδιαίτερα συζητήσιμοι. Η χαμηλότερη τιμή που εντοπίσαμε ήταν τα 25 ευρώ ανά κεφάλι (και πιάτο!), αλλά συνήθως η τιμή που επιτυγχάνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης είναι τα 35 με 38 ευρώ, όταν μέχρι πέρυσι το plafond ήταν τα 50 ευρώ. Φυσικά, σε κάποιους «επώνυμους» χώρους οι τιμές έχουν ελάχιστα διαφοροποιηθεί από παλαιότερα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδήμονες, η πτώση των τιμών ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι μέσα σε δέκα χρόνια τα κτήματα «αυγάτισαν» και μετατράπηκαν σε must και για λιγότερο εύπορες οικογένειες. «Σήμερα, έχει επικρατήσει η κοινή δεξίωση για γάμο και βάφτιση» επισημαίνει ο κ. Στρ. Χριστοδούλου, υπεύθυνος σε κτήμα στο Κορωπί. «Για να περιοριστούν επιπλέον τα έξοδα, μειώνουν τους καλεσμένους στο τραπέζι. Πέρυσι οι πελάτες μας καλούσαν κατά μέσο όρο 350 άτομα, ενώ φέτος καλούν περί τους 250». Τελικά, παρά τη γενικευμένη οικονομική ανασφάλεια, φαίνεται ότι οι Ελληνες -γονείς ως επί το πλείστον- πληρώνουν ακόμα αδρά τη «χαρά των παιδιών».
Της Ιωαννας Φωτιαδη
Οι πιο αξιόπιστες επιχειρήσεις για το γάμο, εδώ