Στα Νησιά Φίτζι, ο γαμπρός δίνει στον πατέρα της νύφης ένα δόντι φάλαινας, σύμβολο πλούτου και κύρους. Φαντάζομαι δεν είναι υποχρεωμένος να πιάσει ο ίδιος τη φάλαινα.
Στην Ουαλία έχει να κάνει χειροτεχνίες, αφού πρέπει να σκαλίσει ένα κουτάλι από ξύλο δέντρου, να του βάλει μια κορδέλα και να το περάσει στο λαιμό της νύφης. Το τρομακτικό βέβαια είναι ότι η νύφη θα έχει για κολιέ ένα ξύλινο κουτάλι, δε το λες και chic.
Στην Τσεχία, οι παρευρισκόμενοι πετάνε κι αυτοί φαγώσιμα στα κεφάλια των νεονύμφων. Όχι ρύζι όμως, αλλά μπιζέλια.
Στην Αγγλία θεωρούν τύχη αν βρεθεί αράχνη στο νυφικό φόρεμα. ΤΥΧΗ!
Το πιο ωραίο έθιμο το έχουν στην Αίγυπτο. Μετά το γάμο και για μια ολόκληρη εβδομάδα, το σόι της νύφης κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού για να ξεκουράσει το ζευγάρι! Προτείνω να καθιερωθεί και στην Ελλάδα.
Στην Κορέα ο γαμπρός πηγαίνει να πάρει τη νύφη απ’ το σπίτι της, κρατώντας μια πάπια! Θεωρείται σύμβολο αφοσίωσης, αφού λένε ότι οι πάπιες ζευγαρώνουν μόνο μια φορά στη ζωή τους!
Στην Ινδία όσες γυναίκες έχουν γεννηθεί κάτω από μια συγκεκριμένη συναστρία, θεωρούνται καταραμένες να πεθαίνει ο άντρας τους πρόωρα. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, οι κυρίες αυτές παντρεύονται πρώτα με ένα δέντρο, το οποίο έπειτα κόβουν μόνες τους. Έτσι, η κατάρα πέφτει πάνω στο δέντρο και μπορούν να παντρευτούν τον εκλεκτό της καρδιάς τους (ή μάλλον τον εκλεκτό του πατέρα τους).
Στο τραπέζι του γάμου στη Σουηδία (φυσικά), υπάρχει το εξής έθιμο. Όταν απομακρύνεται η νύφη απ’ το γαμπρό, όλες οι γυναίκες του τραπεζιού έχουν το δικαίωμα να ορμήσουν στο γαμπρό και να τον φιλήσουν! Το αντίστροφο γίνεται όταν απομακρύνεται ο γαμπρός από τη νύφη! Φαντάζομαι πως στην Ελλάδα αυτό το έθιμο απλά δε θα μπορούσε να γίνει!
Στην Ιταλία, λίγες ώρες πριν το γάμο, οι γαμπροί οφείλουν να κουβαλούν ένα σιδερένιο φυλαχτό προκείμενου να διώξουν τα κακά πνεύματα! Το ίδιο επιτυγχάνουν οι νύφες φορώντας απλά ένα λευκό βέλος. Όταν ο γάμος ολοκληρωθεί, το νιόπαντρο ζευγάρι σπάει κάτι γυάλινο. Τι σημαίνει αυτό; Όσα περισσότερα είναι τα σπασμένα κομμάτια, τόσα θα είναι και τα ευτυχισμένα χρόνια, πάθους, πόθου, έρωτας και αγάπης του ζευγαριού.
Στη Γαλλία, τη νύχτα του γάμου το νιόπαντρο ζευγάρι διαμένει στη σουίτα ενός ξενοδοχείου, ενώ συγγενείς και φίλοι του στενού οικογενειακού κύκλου πάνε ακριβώς έξω από την πόρτα του δωματίου, κάνοντας θόρυβο και κρατώντας στα χέρια τους μεταλλικά αντικείμενα. Το ζεύγος είναι υποχρεωμένο να βγει έξω από το δωμάτιο και να κεράσει τους παρευρισκόμενους. Αν δεν το κάνει, το ζευγάρι θα βιώσει πολλές μοναχικές στιγμές κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου.
Στο Ουζμπεκιστάν, ο γαμπρός θα πρέπει να έχει γερό πορτοφόλι αφού θα πρέπει να είναι σε θέση να αγοράσει στη νύφη 40 πανάκριβα φορέματα. Η νιόπαντρη για 40 μέρες θα πρέπει κάθε μέρα να φοράει και ένα διαφορετικό φόρεμα. Εφόσον περάσουν οι μέρες, η κοπέλα δεν θα πρέπει να ξαναφορέσει τα φορέματα. Σε αντίθεση θα πρέπει να τα ξηλώσει και να τα κάνει μαξιλάρια ή σεντόνια για τον καναπέ της.
Στην Ιρλανδία, το ζευγάρι που παντρεύεται θα πρέπει πριν την τελετή να φάει 3 μπουκιές αλάτι και αλεύρι βρώμης για να διώξει το κακό μάτι. Επιπλέον, όταν η νύφη χορεύει στη δεξίωση δεν πρέπει να σηκώσει τα πόδια της από το έδαφος γιατί οι νεράιδες που αγαπούν την ομορφιά θεωρούν τις νύφες ως τις πιο όμορφες. Αν σηκώσουν λοιπόν οι νύφες τα πόδια τους από το πάτωμα μπορεί να τις απαγάγουν.
Στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης το ζευγάρι περνά από όλα τα τραπέζια με ένα καλάθι και μοιράζει μικρά αναμνηστικά δώρα σε όλους τους καλεσμένους (διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες). Εκείνη την ώρα επιλέγουν συνήθως και οι καλεσμένοι για να δώσουν τα δικά τους δώρα στο ζευγάρι.
Στο Μεξικό, κατά τη διάρκεια της τελετής ο γαμπρός δίνει στη νύφη 13 νομίσματα, τα οποία συμβολίζουν τον Χριστό και τους 12 Αποστόλους. Ο ιερέας ευλογεί τα νομίσματα και στο τέλος ο γαμπρός τα ρίχνει στα χέρια της νύφης και τα δένει με μια κορδέλα. Τα 13 νομίσματα συμβολίζουν την υπόσχεση του γαμπρού να προσέχει τη νύφη αλλά και ότι πλέον αφήνει σε εκείνη τον έλεγχο του σπιτιού και των αγαθών τους. Αν η νύφη τα δεχτεί σημαίνει ότι τον εμπιστεύεται και του υπόσχεται αφοσίωση.
Στη Γερμανία, ο γαμπρός και η νύφη αμέσως μόλις βγουν από την εκκλησία ξεκινούν… δουλειά! Μπροστά τους έχουν έναν κορμό δέντρου τον οποίο πρέπει να κόψουν με ένα πριόνι μαζί. Αυτό συμβολίζει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του γάμου μαζί με επιτυχία.
Τέλος, οι Αφροαμερικανοί νιόπαντροι συνηθίζουν να πηδάνε πάνω από μια σκούπα, σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια νέα ζωή και το σβήσιμο του παρελθόντος και της εργένικης ζωής.